2023-10-31
8 perc
A stroke tünetei, kezelése
A Stroke hallatán legtöbben agyvérzésre gondolnak, pedig 80%-ban agyi infarktusról van szó. Ebben az esetben az agyat ellátó erek záródnak el. Amikor az agyi erek megrepednek, valódi agyvérzésről beszélünk (20%).

Azonnali kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és az életminőség romlását.
A stroke a leggyakoribb oka a felnőttkori rokkantságnak, s mintegy másfél millió ember veszti életét agyi érkatasztrófába.

 

A Stroke típusai:

Két fő típust különböztetünk meg: – iszkémiás
– vérzéses (agyvérzés)
– Az iszkémia oxigén hiányos állapotot jelent. Kialakulásának az oka, hogy az agyszövethez nem jut elegendő mennyiségű oxigénben gazdag vér az artériákon keresztül.
– Vérzéses stroke alakul ki, ha az agy valamelyik ere megreped és vérzés alakul ki. A kiömlő vér egyrészt maga is nyomja az agyat, másrészt az adott ér által ellátott távolabbi agyterületre már nem jut elég vér.

 

A Stroke tünetei:
Az agyi érkatasztrófa nem jár nagy fájdalommal, ezért sokan nem is fordulnak azonnal orvoshoz. A stroke harmadát ún. TIA (mini-stroke) előzi meg, felismerése nagymértékben csökkenti a stroke kockázatát.

A stroke 10 leggyakoribb tünete:
– nehéz nyelés
– egyensúlyzavar, szédülés
– az ízérzékelés, hallás gyengülése
– beszédzavarok
– látászavar, kettőslátás
– féloldali végtaggyengeség, zsibbadás
– szájzug félrecsúszása (bénulás)
– hangulati és érzelmi változások
– állandó álmosság, eszméletvesztés
– a hólyag és bél koordináció hiánya

 

A stroke kezelése:
Kezelése stroke-centrumba, vagy neurológiai osztályon történik.
A centrumok megtalálhatók a „ http://www.stroketars.hu/info.aspx?sp=18 „ weboldalon.
Az agyi érkatasztrófát követően sajnos minden harmadik beteg életét veszti, a betegek egy részénél azonban idővel az idegrendszer legtöbb működése visszatér, így a kórházat elhagyva a gyógyszerek mellett alkalmazott rendszeres gyógytorna, testedzés segítségével újra képesek lehetnek önmaguk ellátására.

 

A stroke megelőzése:
A stroke-nak több rizikófakora létezik. Mind közül a dohányzás a legkomolyabb. Enyhe dohányosoknál az előfordulása minimum kétszeres, míg az erős dohányosoknál akár négyszeres is lehet a nemdohányzókhoz viszonyítva.
Több tudományos kísérlet is alátámasztja, hogy a mérsékletes minőségi alkoholfogyasztás csökkenti a stroke kockázatát. Viszont a krónikus alkoholizmus négyszeresére is növelheti a szélütés veszélyét.
A kezeletlen magasvérnyomás, cukorbetegség, érelmeszesedés, mozgásszegény életmód, stressz is előidézheti.
A stroke megelőzése a rizikótényezőt jelentő betegségek megelőzésével érhető el. A rendszeres aerob mozgással sokat tehetünk a stroke megelőzése érdekében.

 

Tudnivalók:
A kórház elhagyása után stroke-on átesett betegek időszakos orvosi kontrollja rendszerint a családorvosi vagy ideggyógyászati szakrendelőben történik.

Alsó végtag bénulások esetén műszerészeink egyedileg készített segédeszközt biztosítanak a rászoruló pácienseknek. Ezek lehetnek térd-boka-láb vagy törzs-csípő-térd-boka-láb ortézisek.
Ezeknek a járógépeknek a segítségével újra egyszerűvé válik a járás, mely meghatározza a teljes életét.
Amennyiben Ön vagy valamelyik ismerőse bénulásos betegségben szenved, várjuk jelentkezését!
Vállaljuk a teljes ellátását, a legfontosabb információk átadását.




Kategóriák
Kövess Minket!