2023-10-31
15 perc
Lábápolás
Egyes statisztikák szerint a lábamputációk 85%-át seb, vagy lábszárfekély előzi meg, emiatt a legfontosabb prevenciós tényező a láb sérüléseinek elkerülése. Megfelelő lábápolással, folyamatos odafigyeléssel és az óvintézkedések betartásával sokat tehetünk a kisebesedések kialakulásának megakadályozásában.

Lábápolás fontossága

Egyes statisztikák szerint a lábamputációk 85%-át seb, vagy lábszárfekély előzi meg, emiatt a legfontosabb prevenciós tényező a láb sérüléseinek elkerülése. Megfelelő lábápolással, folyamatos odafigyeléssel és az óvintézkedések betartásával sokat tehetünk a kisebesedések kialakulásának megakadályozásában. Kellő figyelmet kell fordítani a bőr esetleges kiszáradására, hiszen a száraz bőr könnyen berepedezhet, előbb alakulhatnak ki olyan sebek, amiknek a gyógyulása lassú, mely folyamat alatt fenn áll az elfertőződés veszélye. Legjobb megoldás a külön erre a célra készült gyógynövényes lábápoló krémek, mint pl. a körömvirág tartalmú krémek megfelelőek lehetnek. Megelőzés céljából szintén fontos a láb alakjához megfelelően illeszkedő cipő viselése, mindenképp szükséges elkerülni hogy ne törjön sehol. A lábbeli kipárnázottsága kiemelkedő jelentőségű, ugyanis ha a súly nem megfelelően oszlik el, bőrkeményedések keletkezhetnek, ami ugyancsak növeli a bőr sérülésének veszélyét. Érdemes lehet pedikűröst is felkeresni, aki szakszerűen végzi a körömvágást, bőrkeményedés eltávolítását. Tanácsot tud nyújtani a bőr hidratálásáról, bőrápolási eszközök használatáról. Amennyiben az orvos cukorbetegséget állapít meg, minél előbb tegyen óvintézkedéseket a szövődmények elkerülése érdekében. Diéta tartása, a gyógyszerek pontos használata hosszú távon hozzájárulnak a komplikációk kivédésében, ezzel is javítva életminőségét, egészségi állapotát.

 

Diabétesz okozta nehézségek

A magas vércukorszint a vérereket szűkíti, fokozza a zsírnemű anyagok kitapadását az érfalra. Az erek átjárhatósága folyamatosan romlik, így egyre kevesebb vér jut el az idegekhez és a bőrhöz. Hosszú távon a magas vércukorszint és a romló vérkeringés az egész szervezetre kihat, mivel a bőr vérellátása rosszabb, könnyebben alakulnak ki fekélyek, fertőzések, és a sebek is lassan gyógyulnak. Maga a neuropátiás fájdalmat nevezik neuropátiának, mely állapot az idegek károsodásának egyik tünete. Kialakulhat spontán, de kiválthatják konkrét ingerek is – például hideg vagy meleg. Az ilyen jellegű fájdalom lehet nagyon kellemetlen és nagyon kínzó is, fennállhat tartósan, de jelentkezhet időszakosan is. A cukorbetegek mintegy negyven százalékánál fordul elő a neuropátia valamely súlyossági foka. A következmény lehet fájdalom, érzészavar, illetve mozgatási zavar.  A diabéteszes láb kialakulása szempontjából az egyik legfontosabb probléma, hogy az érzészavar miatt a beteg nem érzi a lábát érő sérülést, a cipő dörzsölését. Ez a szövetek károsodásához, fekélyképződéshez, továbbá a lábboltozat deformációját okozza és kedvez a fertőzések kialakulásának. Az idegkárosodás a láb érzészavarát okozza, ezáltal a fájdalomérzet csökken. A lábat ért sérülés észrevétlen maradhat, így a fertőzés is nehezebben előzhető meg. A magas vércukorszint hatására a fehérvérsejtek nem képesek védekezni a fertőzések ellen, emiatt ha egy seb vagy fekély keletkezik a végtagon, könnyen el tud fertőződni, a csökkent vérellátás miatt pedig gyógyulási és regenerálódási folyamata lassabb lesz.

 

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

6 lépéses lábápolás:

 

  1. Megfigyelés:

Szükséges kialakítani egy napi rutint, ugyanabban az időben végezzen lábvizsgálatot! Így megszokja, természetessé válik, és nem kerüli el a figyelmét a legkisebb változás sem. Különös figyelmet fordítson a talpra és az ujjközökre. Amennyiben önállóan problémát okoz az ellenőrzés, talpa vizsgálatához használjon tükröt vagy kérjen segítséget valamely családtagjától. Ha a legkisebb sebet is észreveszi, akkor 24 órán belül forduljon orvoshoz.

 

  1. Mosás:

Naponta mossa meg a lábát szappannal, langyos vízben. Fontos, hogy ne legyen túl forró a víz, jó, ha 37 Celsius körül van. Ellenőrizze könyökével, kezével. Még a sebes lábat is szabad mosni, de áztatni az egészségeset sem szabad, mert túlzottan felpuhul a bőr, és könnyebben megsérül.

 

  1. Levegőztetés:

Szárítsa meg a lábát a gombás fertőzések elkerülése érdekében. Törölje szárazra, hagyja egy kicsit száradni törlés után is. Akár még hajszárítóval is gyorsíthatja a folyamatot, de vigyázzon, ez se legyen túl forró. Fontos, hogy a lábujjak között is teljesen megszáradjon a bőr!

 

  1. Krémezés:

Lábmosás után használjon lábápoló krémet napi rendszerességgel, hogy hidratálja a bőrt. Dörzsölje be lábfejét alul, felül, de hagyja ki a lábujjak közét. Ajánlott ureát tartalmazó krémekkel érheti el, viszont ne használjon olyan krémet, amiben szalicil van.

 

  1. Bőrkeményedések:

A kialakuló bőrkeményedéseket lábmosás után krémezés előtt habkővel távolítsa el. Ne használjon marószert, ill. vágóeszközöket használatát is mellőzze, bármekkora sérülést okozhatnak! Amennyiben egyedül nem tudja eltávolítani, bátran forduljon cukorbetegek lábához értő szakápolóhoz vagy gyógypedikűröshöz!

 

  1. Körömvágás:

Az egyik legveszélyesebb lábápolási feladat a körömvágás, hiszen itt a túlzott buzgalom is sérülésekhez, fertőzésekhez vezethet. A benőtt köröm miatt kialakuló gyulladás ugyanis azért jön létre, mert túl rövidre vágják a köröm oldalsó részét, vagy megpróbálják kivágni a bőrből a körmöt. Nem szabad tehát túl mélyen vágni, és mindenképpen tartani kell az egyenes vonalat. Érdemes olló helyett a biztonságosabb csipeszt használni. Ezt a műveletet nem kell mindennap végezni, elég néhány hetente. Használhat körömlakkot, de rendszeresen mossa le, hogy lássa, milyen állapotban vannak körmei. Ha benőtt a körme, esetleg körömfertőzése van (vastagabb, elszíneződött a körme), forduljon szakápolóhoz!

 

Tanácsok a megfelelő cipő kiválasztásához:

Fontos a megfelelő méretű lábbeli kiválasztása, ne csúszkáljon benne a láb de talán még fontosabb hogy ne is nyomjon sehol, nehogy sérülést okozzon. A cipő orra legyen széles, a lábujjakat ne nyomja össze, kényelmes legyen. A sarok nem szabad nagyon magasnak, sem vékonynak lennie, hogy a megfelelő alátámasztást nyújtsa és ne alakuljon ki bőrkeményedés a lábon. Kicsit merev és enyhén vastag talpút érdemes választani, amelyben ha nincs eleve egy vastag, puha. betét akkor elég mély legyen, hogy bele lehessen helyezni egy cukorbetegeknek készült betétet. Legajánlatosabb egy varratmentes cipő, hiszen a varratok mentén könnyen kidörzsölődhet a lábfej, ami sebesedéshez vezethet.




Kategóriák
Kövess Minket!